Ουρανία

Ουρανία
I
Μία από τις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας, προστάτιδα της αστρονομίας. Απεικονιζόταν συνήθως με στεφάνι από αστέρια στο κεφάλι, γαλάζια εσθήτα και μία σφαίρα και έναν διαβήτη στο χέρι. Οι αρχαίοι αστρολόγοι πίστευαν ότι είχε, όπως άλλωστε και όλες οι Μούσες, μαντικές ικανότητες. Γιος της Ο. και του Αμφίμαρου, γιου του Ποσειδώνα, ήταν ο Λίνος, που δολοφονήθηκε από τον Απόλλωνα, επειδή ο τελευταίος ζήλευε τις εξαιρετικές ικανότητές του στο τραγούδι.
II
Προσωνυμία της Αφροδίτης, που αντίθετα με την Πάνδημη Αφροδίτη, δήλωνε τη δύναμη και τη δημιουργικότητα της θεάς. Απεικονιζόταν στεφανωμένη με αστέρια, κρατώντας μια υδρόγειο σφαίρα. Στην Αττική, όπου λατρευόταν από πολύ παλιά, υπήρχαν τρία ιερά αφιερωμένα στην Ο. Αφροδίτη. Το ένα βρισκόταν στον δήμο Αθμονέων και είχε ιδρυθεί από τον μυθικό βασιλιά Πορφυρίωνα, το άλλο, στο οποίο υπήρχε επίσης και ένα άγαλμα της θεάς, έργο του Φειδία, ήταν κοντά στο Ηφαιστείο, και το τρίτο στους Κήπους. Η λατρεία της Ο. Αφροδίτης, λέγεται ότι καθιερώθηκε στην Αττική από τον Αιγέα, ο οποίος θεωρούσε την ατεκνία των αδελφών του και τη δική του, έργο της θεάς. Η προέλευση πάντως της λατρείας φαίνεται ότι ήταν από την Ασσυρία, από όπου είχε διαδοθεί στις πόλεις Ασκάλωνα της Φοινίκης και Πάφο της Κύπρου, και από εκει στα Κύθηρα και την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκτός από την Αττική, η Ο. Αφροδίτη λατρευόταν στο Άργος, στα Κύθηρα, στην Ολυμπία, στην Ήλιδα, στη Μεγαλόπολη και στη Θήβα. Κατά τον Πλάτωνα η Ο. Αφροδίτη ήταν θεά του έρωτα, του απαλλαγμένου από τον σαρκικό πόθο.
Η Ουρανία Αφροδίτη, όπως εικονίζεται σε αγγείο της ελληνιστικής εποχής.
III
Πόλη της αρχαίας Κύπρου, στη βορειοανατολική της ακτή. Την κατέλαβε το 306 π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Η θέση της δεν έχει εξακριβωθεί.
* * *
η (Α Οὐρανία, επικ. και ιων. τ. Οὐρανίη, βοιωτ. τ. Ὠρανία) [ουρανός]
όνομα μιας από τις εννέα Μούσες, προστάτιδας τού αστρονομικού έπους και τής διδακτικής ποίησης
αρχ.
1. προσωνυμία τής Αφροδίτης στη Σκυθία και στην Αμοργό ως θεάς ισχυρής και δημιουργικής, σε αντιδιαστολή προς την Πάνδημο Αφροδίτη
2. (στους Άραβες) ονομασία τής Σελήνης
3. (ως προσηγορ.) οὐρανία
α) παιχνίδι κατά το οποίο ένας από τους παίκτες έριχνε μία σφαίρα προς τα επάνω, προς τον ουρανό, και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να την πιάσουν πριν να πέσει στο έδαφος
β) το φυτό ίριδα.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Οὐρανία — Οὐρανίᾱ , Οὐρανία the moon fem nom/voc/acc dual Οὐρανίᾱ , Οὐρανία the moon fem nom/voc sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • οὐρανία — οὐρανίᾱ , οὐράνιος heavenly fem nom/voc/acc dual οὐρανίᾱ , οὐράνιος heavenly fem nom/voc sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • οὐρανίᾳ — οὐρανίᾱͅ , οὐράνιος heavenly fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Οὐρανίᾳ — Οὐρανίαι , Οὐρανία the moon fem nom/voc pl Οὐρανίᾱͅ , Οὐρανία the moon fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ουρανία — I Μία από τις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας, προστάτιδα της αστρονομίας. Απεικονιζόταν συνήθως με στεφάνι από αστέρια στο κεφάλι, γαλάζια εσθήτα και μία σφαίρα και έναν διαβήτη στο χέρι. Οι αρχαίοι αστρολόγοι πίστευαν ότι είχε, όπως… …   Dictionary of Greek

  • οὐράνια — οὐράνιος heavenly neut nom/voc/acc pl οὐράνιος heavenly neut nom/voc/acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Οὐρανίας — Οὐρανίᾱς , Οὐρανία the moon fem acc pl Οὐρανίᾱς , Οὐρανία the moon fem gen sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Οὐρανίαι — Οὐρανία the moon fem nom/voc pl Οὐρανίᾱͅ , Οὐρανία the moon fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αστέρες — Ουράνια σώματα, που γίνονται ορατά από το φως που εκπέμπουν. Οι α., αντίθετα με τους πλανήτες που γίνονται ορατοί από το φως που ανακλούν, λέγονται και απλανείς, επειδή φαινομενικά μένουν ακίνητοι στον ουράνιο θόλο. Εξαιτίας της τεράστιας… …   Dictionary of Greek

  • αστεροειδείς ή μικροί πλανήτες — Ουράνια σώματα που ανήκουν στο ηλιακό πλανητικό μας σύστημα. Παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους πλανήτες, αλλά επειδή οι διαστάσεις τους είναι πολύ μικρότερες και προπάντων επειδή η λαμπρότητά τους είναι αμυδρή, η παρατήρηση και η μελέτη …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”